Търси

Раздели

Начало Компютри и ЕлектроникаМобилни телефониКнигиНаучнопопулярнаЛюбовни романиПоезияРомани и разказиБизнесЛатиноамериканска литератураДетски книжкиДетска литератураДомашни любимциЕнциклопедияЗакониЗлатни детски книгиИзкуствоИсторически романиИсторияКомпютърна литератураКриминални и трилъриМедицинаПублицистика, политикаПриродатаПътеводители, пътеписиПсихологияРелигии, вярванияСоциология и философияСпорт и здравеУчебна литератураФантастика и фентъзиХобиХудожествена литератураХуморЧужди езициЮридическа литератураПарфюми

Нови продукти

Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Ръката на пророка
Ръката на пророка

Новини

11-03-13
Харлем шейк
Скандал се разрази в елитната пловдивска хуманитарна гимназия.

11-03-13
Ford China
През тази година, Ford ще представи в Китай редица нови модели.

11-03-13
Божидар Димитров
Смърт - заплашиха македонци

Всички новини
 

Кирка и сънищата

Поръчай


Брой:
  Поръчай


Кирка и сънищата

Описание

Преди доста години написах тази история и тя дори излезе с друго заглавие, оттогава покой нямах. Работата бе там, че тя се пишеше сама, аз само подтичвах след нея, буквално оставах без дъх, така е, когато човекът е подмамен от химера. Ще си потроши краката, а тя ще го подмине и ще му се присмее. Ето този присмех ми беше непоносим, пък и Кирка, магьосница и дъщеря на Хелиос, все заставаше пред мен с траурно-пепелявата си дреха и с непреклонното си желание да не бъде само мит, докато Одисей е на тази земя.       
Историята е митологична, но, от друга страна – коя история не е? Въпросът е – защо тези герои и случващото се с тях? Просто е – те не са чак толкова отдалечени от нас във времето, както изглежда на пръв поглед, не са застинали в така наречената античност, понеже всяко време има свой Одисей. Нуждае се от него. Колкото до боговете, човешките усилия да „заковат” времето с точни дати, за да ги прелистват като страници на прочетена и изучена книга, може и да ги забавляват, понеже самите те са Времето. Но ми се струва, че освен вечността в себе си, боговете винаги носят и изразяват немалко черти на живота тук и сега. Какво ли щеше да каже Аполон за това? – „Само най-същественото” – с доза високомерие. А Хермес: „Главно подробностите, те са по-интересни”.      А самата история за Одисей и магьосницата Кирка има собствен живот и собствена логика, и нейната воля е да продължи да се случва, независимо от свободната воля на героите, доколкото я имат, защото разбирането на тази история за свобода на избора е да приемеш съдбата си. Историята е в съгласие и с вечността, и с дадения момент от времето – оттук идват вариациите извън митологичната канава, което само показва, че дори Ананке се съобразява с нейната жизненост.  

Л.Кронева

« Назад
 

Потребители

Вход
Регистрация | Забравена парола

Най-продавани

Непозволени игри
Непозволени игри
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP  - Тестер за жени
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP - Тестер за жени

Информация

Начало ФирматаУсловия за ползванеГаранционни условияПлащане и доставкаЧесто задавани въпроси Връзки Контакти
Goods.bg
© 2009 goods.bg       WebDesignBG