Търси

Раздели

Начало Компютри и ЕлектроникаМобилни телефониКнигиНаучнопопулярнаЛюбовни романиПоезияРомани и разказиБизнесЛатиноамериканска литератураДетски книжкиДетска литератураДомашни любимциЕнциклопедияЗакониЗлатни детски книгиИзкуствоИсторически романиИсторияКомпютърна литератураКриминални и трилъриМедицинаПублицистика, политикаПриродатаПътеводители, пътеписиПсихологияРелигии, вярванияСоциология и философияСпорт и здравеУчебна литератураФантастика и фентъзиХобиХудожествена литератураХуморЧужди езициЮридическа литератураПарфюми

Нови продукти

Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Ръката на пророка
Ръката на пророка

Новини

11-03-13
Харлем шейк
Скандал се разрази в елитната пловдивска хуманитарна гимназия.

11-03-13
Ford China
През тази година, Ford ще представи в Китай редица нови модели.

11-03-13
Божидар Димитров
Смърт - заплашиха македонци

Всички новини
 

Свещени игри

Поръчай


Брой:
  Поръчай


Свещени игри

Описание

Човек може да прочете “Свещени игри” седем пъти и пак да открие нови съкровища!
Сънди Телеграф

“Свещени игри” е писан в продължение на седем години. Романът на Викрам Чандра е изключително богат и въздействен епос. Със смазващ реализъм, но същевременно с емоционалната дълбочина на най-добрата литература Чандра ни въвежда в живота на следователя Сартадж Сингх и в престъпния свят на Ганеш Гайтонде, най-издирвания гангстер в Индия.
Сартадж, един от малкото сикхи в бомбайската полиция, е свикнал да го разпознават по тюрбана, брадата и панталона с безупречна кройка. Но "кадифеният сикх" вече е прехвърлил четирийсетте, бракът му се е разпаднал и изгледите за издигане в службата са нищожни. Когато получава анонимно обаждане и научава къде се укрива прословутият бос на мафиотската групировка Г, Сартадж е решен да обере лаврите.

“Свещени игри” на Викрам Чандра е увлекателен разказ за приятелството и предателството, за нечуваното насилие, за един изумителен съвременен град и тъмната му страна.

“Свещени игри” черпи вдъхновение от най-добрите образци на белетристиката от 19 и 20 век, от готическите романи, филмите на Боливуд и живота на самия Чандра, както и от онова, което той вижда по улиците на Бомбай.

"В тази книга има всичко... Епичен трилър, който наподобява анатомичен разрез на съвременна Индия."
АДАМ МАРС-ДЖОУНС, "ОБЗЪРВЪР"

"Написана с размаха на истинския майстор и с прецизността и деликатността на миниатюриста... Точността на наблюденията и кънтящата властност в гласа на разказвача са толкова изумителни, че човек може да прочете "Свещени игри" седем пъти и пак да открие нови съкровища."
"СЪНДИ ТЕЛЕГРАФ"

"Калейдоскопичен поглед върху един огромен град - бляскав и тънещ в нищета, преливащ от енергия и нечувано пренаселен, тласкан от взривоопасната сила на амбициите, отчаянието и сребролюбието... Изключително амбициозен и зареден с изумителна сила роман."
"СЪНДИ ТАЙМС"

"Чандра се осланя на модела на трилъра и го преобразява изобретателно... превръща го в нещо, което никой индийски писател, пишещ на английски, не е опитвал досега... Само в една страница от тази книга има красота, каквато няма да откриете в цели романи."
"ИНДИПЕНДЪНТ"

"Изключително увлекателен роман, който като града, на който е посветен, успява по някакъв необясним начин да хипнотизира."
"ИВНИНГ СТАНДАРД"

"Чандра е написал една от най-прекрасните литературни творби - широкообхватен криминален трилър, великолепен градски роман и изследване на индийската душевност от края на хилядолетието, - каквато никой досега не се е опитвал да създаде в такъв мащаб... Велик роман, може би най-добрата книга за Бомбай, писана някога."
"ХИНДУСТАН ТАЙМС"

Мнението на журито на наградата "Хъч Кросуърд" за английска художествена литература за 2006 г.

"Свещени игри" спечели тази награда, защото е първокласно четиво и журито реши единодушно, че това е най-отличителният роман на годината.
Като града, в който се развива действието, "Свещени игри" е изобилие от истории, които разказват за любов, злодеяния, изселване, амбиции, морални дилеми, за живота и смъртта. Викрам Чандра вплита няколко жанра, всеки един от тях покоряващ. Всяка от преплитащите се сюжетни линии завършва с разтърсваща, бурна и ефектна кулминация. Историята на инспектор Сартадж Сингх - как той преследва главатаря на шайка престъпници, Ганеш Гайтонде, - е в основата на един от великите полицейски трилъри на нашето време. Темпото е забележително. Чандра е майстор в описанията на детайлите, всеки нюанс, всяка подробност в характерите на героите оживява под опитното му перо, и все пак романът представя живота в неговата цялост. Читателят бива грабнат от забележителния стремеж на повествованието не само да разкаже повече истории от тези, които може да се намерят на една лавица в книжарницата, но и го потапя в подобните на новели второстепенни сюжетни линии, които спомагат за основните внушения на главния разказ.
Това е една Голяма книга - и не само защото можете да зашеметите с нея вол! Тя e един метрополис от характери, измислени, но изобразени в реално описание на действителността, а въпросът за това какво е изконно “английско”, “индийско” и “автентично” изчезва и даже звучи наивно. Финият, чист, безпардонен, ненапудрен, смел език на автора е един от факторите “Свещени игри” да е толкова приятно четиво. Читателят се потапя в реални, пълнокръвни светове.
“Свещени игри” е индийският отговор на “Кръстникът”.

Да наречем “Свещени игри” просто трилър, е като да кажем, че “Престъпление и наказание” е просто криминален роман.

Сякаш Дикенс е написал “Кръстникът” с място на действието Бомбай.

“Свещени игри” е толкова детективска история, колкото и “Студеният дом” на Дикенс. Чандра има способността на Дикенс да описва множество сюжетни линии, които мощно се преплитат около плавното развитие на основния разказ – интелектуалният двубой между Сартадж Сингх и Ганеш Гайтонде. И двамата герои навлизат в средната възраст – царството на съмненията и страховете.
Друга характерна дикенсова черта е способността да се опише цял един град (в този случай Бомбай) като отделен персонаж.
Един от най-вълнуващите аспекти на книгата е описанието на града - нежен, яростен, отровен, пленителен, красив и подъл. Чандра изследва гъмжащото множество от съдби едновременно и от близостта на микроскоп и от голямото разстояние на далекоглед. Във всеки един момент читателят усеща и грандиозността на развиващата се драма, която включва проблемите с корупцията, политическите машинации, националните и световните религиозни конфликти, терористичен заговор с апокалиптични измерения, но също така и почти болезнена близост с личните съдби на героите – вдовицата на полицай и двамата й малки сина; момичето от провинцията, което се превръща в бляскава филмова звезда; дребният изнудвач и користолюбивата му жертва; бандитът, самотен в ужасяващия разкош на успеха си.
Целият човешки свят е тук, очертан с майсторска величественост и размах, с прецизността и деликатността на миниатюрист. Написването на романа отнема на Чандра седем години и също толкова прецизно е наблюдението му и авторитетът, с които пише. Книгата може да се прочете седем последователни пъти и всеки път да разкрива нови ценни мисли, пропуснати съкровища на виртуозността на писателя.
Някои използват термините “епичен” и “класически” с немалка доза предпазливост. Но ако красноречието, увереността, човечността, елегантността и внушителната наблюдателност са техните първоизточници, то “Свещени игри” заслужава тези похвали.

“Свещени игри” е една от тези книги, които не само се четат, но и преживяват. Да преживееш “Свещени игри” означава да се пренесеш в Бомбай. Преди всичко Чандра е не само разказвач, който забавлява читателя, пише с ясен стил, но и самият той се забавлява, докато пише.
Всички песимистични твърдения относно нерадостното бъдеще на художествената литература изчезват при допира до “Свещени игри” на Чандра. Радостно е, че във времето на намаляващо внимание и избледняващ интерес към литературата Чандра не поема по безопасен път и не предлага слаба художествена творба. Вместо това той се впуска напред и пише предизвикателен роман за големия град. Но най-хубавото е, че не само “Свещени игри” заслужава похвалните думи за амбицията, с която е написана, но също така и за огромното постижение на автора. Ако приемем, че литературата “потъва” под натиска на технологичния прилив, то “Свещени игри” е като спасителна лодка за тези, които все още се забавляват като четат. Когато достигнете последната страница на книгата, се чувствате като прогонени от един свят, който вече чувствате като втори дом.


« Назад
 

Потребители

Вход
Регистрация | Забравена парола

Най-продавани

Непозволени игри
Непозволени игри
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP  - Тестер за жени
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP - Тестер за жени

Информация

Начало ФирматаУсловия за ползванеГаранционни условияПлащане и доставкаЧесто задавани въпроси Връзки Контакти
Goods.bg
© 2009 goods.bg       WebDesignBG