Търси

Раздели

Начало Компютри и ЕлектроникаМобилни телефониКнигиНаучнопопулярнаЛюбовни романиПоезияРомани и разказиБизнесЛатиноамериканска литератураДетски книжкиДетска литератураДомашни любимциЕнциклопедияЗакониЗлатни детски книгиИзкуствоИсторически романиИсторияКомпютърна литератураКриминални и трилъриМедицинаПублицистика, политикаПриродатаПътеводители, пътеписиПсихологияРелигии, вярванияСоциология и философияСпорт и здравеУчебна литератураФантастика и фентъзиХобиХудожествена литератураХуморЧужди езициЮридическа литератураПарфюми

Нови продукти

Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Ръката на пророка
Ръката на пророка

Новини

11-03-13
Харлем шейк
Скандал се разрази в елитната пловдивска хуманитарна гимназия.

11-03-13
Ford China
През тази година, Ford ще представи в Китай редица нови модели.

11-03-13
Божидар Димитров
Смърт - заплашиха македонци

Всички новини
 

Педро Парамо / Равнината в пламъци

Поръчай


Брой:  
  Поръчай


Педро Парамо / Равнината в пламъци

Описание

Светът на романа "Педро Парамо" е свят трансцендентен по отношение на реалността. Проникнат от символи, фантазми, митологеми и архетипи, от странното съществуване на "мъртвите-живи" в зоната между живота и смъртта романът на Рулфо ни дава друга скала на ценности; той сменя ролите на битие и небитие, на тукашно и отвъдно, на реално и магическо. Тук човекът в буквалния смисъл на Хайдегеровия израз е "битие към смъртта". Но смъртта я няма; ето всички в Комала са мъртви, къщите запустели, бурените настъпват отвсякъде, но отвсякъде чуваме шепот, ропот и оплакване, спомени по-истински от самия живот. Тук именно животът е небитие, а смъртта най-очевидната реалност; животът е странник през сънища, а смъртта страноприемница. Тя се превръща в сътворяващата смърт върху тази "долина на сълзите".
Така художественото "двоемирие" на света ни дава Смисъла в неговите оптимални измерения до ръба на Нищото в Комала, разположена "върху въглените на земята, в устата на самия ад", на края на света на надеждата за битие.
В "Педро Парамо" майката Долорес Пресиадо, преди да умре, праща сина си Хуан Пресиадо в Комала да търси баща си - "някакъв си" Педро Парамо, и да уреди сметките си с него заради неправдата към майката и самия него, заради обещаното и никога даденото. За нея Комала е празнично-невероятен свят, късче от Изгубения Рай от човека. Но без да се стреми към това, майката праща сина в царството на мъртвите, на тишината и сенките, и с това му задава съдба, подобна на митичния Орфей. Инициацията в смъртта без завръщане в живота на пръв поглед като че ли завършва катастрофално за героя на Рулфо. Но само на пръв поглед, защото тук се извършва преход от парамо (букв. "гола, безлюдна местност") към надеждата. В романа е налице митологично тъждество между Майката и Земята майчината утроба от една страна, и "дъждът, който се превръща в бриз" от друга. Посятото зърно Хуан Пресиадо ще възкръсне за Живота, а с него ще възкръснат и Доротеа, и прекрасната Сусана Сан Хуан, Едувихес, Дамиана и всички минали по отъпкания път на живота. Линейното време се огъва по закона на времето-колело на митолочната вечност. И сънят на живота, който в смъртта дири битие на път за битие ще се сбъдне.

Хуан Рулфо (1918-1965) е определено най-сложният и загадъчен мексикански писател, който само с две книги - "Равнината в пламъци" и "Педро Парамо", успява да създаде свой неповторим магико-митологичен модел на света, който надхвърля националните рамки на световъзприемане и се превръща в една от универсалните емблеми на съвременната латиноамериканска литература и култура. Тук националното достига върховете на универсалното. В литературата на магическия реализъм, чийто основоположник е той, Хуан Рулфо веднага достига върховете на майсторството, на автентичната художествена визия за света, като завоевание на съвременната световна литература.
Роден е в областта Халиско една мексиканска провинция със суха и безплодна земя, с народ тъжен и изоставен като Комала - митичния град-сценарий на романа "Педро Парамо" и на голяма част от неговите къси творби от "Равнината в пламъци". Именно след Комала от "Педро Парамо" се ражда Санта Мария на Хуан Карлос Онети и Макондо на Габриел Гарсиа Маркес цели архипелази от литературната карта на съвременния свят.


« Назад
 

Потребители

Вход
Регистрация | Забравена парола

Най-продавани

Непозволени игри
Непозволени игри
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP  - Тестер за жени
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP - Тестер за жени

Информация

Начало ФирматаУсловия за ползванеГаранционни условияПлащане и доставкаЧесто задавани въпроси Връзки Контакти
Goods.bg
© 2009 goods.bg       WebDesignBG