Търси

Раздели

Начало Компютри и ЕлектроникаМобилни телефониКнигиНаучнопопулярнаЛюбовни романиПоезияРомани и разказиБизнесЛатиноамериканска литератураДетски книжкиДетска литератураДомашни любимциЕнциклопедияЗакониЗлатни детски книгиИзкуствоИсторически романиИсторияКомпютърна литератураКриминални и трилъриМедицинаПублицистика, политикаПриродатаПътеводители, пътеписиПсихологияРелигии, вярванияСоциология и философияСпорт и здравеУчебна литератураФантастика и фентъзиХобиХудожествена литератураХуморЧужди езициЮридическа литератураПарфюми

Нови продукти

Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Ръката на пророка
Ръката на пророка

Новини

11-03-13
Харлем шейк
Скандал се разрази в елитната пловдивска хуманитарна гимназия.

11-03-13
Ford China
През тази година, Ford ще представи в Китай редица нови модели.

11-03-13
Божидар Димитров
Смърт - заплашиха македонци

Всички новини
 

Въпреки всичко

  • Въпреки всичко
    Кат. №: 525
    Вид: История
    Автор: Желю Желев
    Издателство: Колибри
    ISBN: 954-529-427-2
    Корици: Мека корица
    Страници: 638
    Формат: 20/14


    Цена: 12,00 лв.



Поръчай


Брой:
  Поръчай


Въпреки всичко

Описание

“Не съм предполагал, че някога ще ми се наложи да разказвам собствената си политическа биография” – така започва политическата си изповед първият демократично избран президент в историята на България. И обяснява, че е предприел тази стъпка по две причини. Първо, за да каже истината за събитията от последните петнайсет-двайсет години, които “се изопачават пред очите ни” – истината за българското дисидентство, за създаването на СДС, за Кръглата маса, за “нежната революция”, мирния преход, първите демократични избори, Великото народно събрание, Конституцията и пр. И второ, за да отхвърли множеството “неистини, полуистини, а най-често откровени лъжи и клевети”, изречени по негов адрес след 1989 г., с което “косвено да защити честта и достойнството на демократичното движение в България”.

Книгата започва с детските и младежките спомени на автора, свързани със смъртта на Сталин, двайсетия конгрес на КПСС, унгарските събития от 1956 г. Следва приемането в университета и в партията, кандидатстването за аспирантура в Института по философия и борбата срещу ленинизма и сталинизма. Читателят ще разбере (или ще си припомни) как са се защитавали неудобни дисертации в ония социалистически времена и защо д-р Желев не одобрява Лениновото определение на материята.

Една глава от книгата е посветена на “Фашизмът”, на битките, репресиите и спекулациите, свързани с този прочут труд, след което започва най-интересното както за читателя, така и за съвременните политици (не всички от които ще се зарадват на написаното за тях) – възникването на организирана демократична опозиция, учредяването на СДС, прословутата среща с Луканов, Кръглата маса, уличният натиск, пожарът в Партийния дом… Авторът дава отговор на въпросите имала ли е Държавна сигурност пръст в създаването на СДС, вярно ли е, че Луканов и БКП са си отгледали опозиция и защо СДС загуби изборите през 1990 г.

Доста място е отделено и на войната на СДС срещу президента, на митингите и гладните стачки, и на пораженията, които те са нанесли на демократичните сили в страната.

Автобиография, исторически труд, политическо четиво – книгата “Въпреки всичко” (издадена от ИК “Колибри”) носи това заглавие, защото, казва д-р Желев, всичко е постигнал “с борба, която осмисляше моя живот и живота на моето поколение”.


« Назад
 

Потребители

Вход
Регистрация | Забравена парола

Най-продавани

Непозволени игри
Непозволени игри
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP  - Тестер за жени
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP - Тестер за жени

Информация

Начало ФирматаУсловия за ползванеГаранционни условияПлащане и доставкаЧесто задавани въпроси Връзки Контакти
Goods.bg
© 2009 goods.bg       WebDesignBG