Търси

Раздели

Начало Компютри и ЕлектроникаМобилни телефониКнигиНаучнопопулярнаЛюбовни романиПоезияРомани и разказиБизнесЛатиноамериканска литератураДетски книжкиДетска литератураДомашни любимциЕнциклопедияЗакониЗлатни детски книгиИзкуствоИсторически романиИсторияКомпютърна литератураКриминални и трилъриМедицинаПублицистика, политикаПриродатаПътеводители, пътеписиПсихологияРелигии, вярванияСоциология и философияСпорт и здравеУчебна литератураФантастика и фентъзиХобиХудожествена литератураХуморЧужди езициЮридическа литератураПарфюми

Нови продукти

Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Dell XPS 13 9360 Ultrabook
Ръката на пророка
Ръката на пророка

Новини

11-03-13
Харлем шейк
Скандал се разрази в елитната пловдивска хуманитарна гимназия.

11-03-13
Ford China
През тази година, Ford ще представи в Китай редица нови модели.

11-03-13
Божидар Димитров
Смърт - заплашиха македонци

Всички новини
 

Пътуване из България през 1841 година

  • Пътуване из България през 1841 година
    Кат. №: 696
    Вид: История
    Автор: Жером-Адолф Бланки
    Издателство: Колибри
    ISBN: 954-529-367-5
    Корици: Мека корица
    Страници: 220
    Формат: 13/20


    Цена: 9,00 лв.



Поръчай


Брой:  
  Поръчай


Пътуване из България през 1841 година

Описание

 

Към средата на 1841г., вследствие на някои данъчни злоупотреби, по-тежки от обичайните, една част от християнското население на България се вдигна на бунт срещу турците. Това зле организирано движение бе бързо потиснато с военна сила, ако може да се удостоят с такова име бандите албанци, които правителството на Портата побърза да хвърли срещу въстаниците. В продължение на няколко седмици нещастната България бе потопена в кръв от дивите орди и слухът за техните изстъпления се разпространи бързо из цяла християнска Европа. Франция се показа най-живо заинтересована и по този повод господин Гизо, министър на външните работи, желаещ да се запознае с действителното състояние на нещата, ми оказа честта да ми предложи да отида и да се уверя на място какво става, като прекося Европейска Турция по най-голямата ґ дължина, от Белград до Константинопол.

И Жером-Адолф Бланки прекосява Европейска Турция и се запознава отблизо с живота на християнското население на Балканите. След завръщането си публикува книгата “Пътуване из България през 1841 г.”, в която описва непосилното положение на “раята” в разпадащата се вече Османска империя и с особена симпатия говори за българите, за техните нрави и бит. Повече от сто и шейсет години след написването му този политически пътепис най-после вижда бял свят на български, за да ни покаже през обективния и добронамерен поглед на своя автор как ни е виждала цивилизована Европа в онези тежки за България времена.


« Назад
 

Потребители

Вход
Регистрация | Забравена парола

Най-продавани

Непозволени игри
Непозволени игри
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP  - Тестер за жени
AGENT PROVOCATEUR Strip EDP - Тестер за жени

Информация

Начало ФирматаУсловия за ползванеГаранционни условияПлащане и доставкаЧесто задавани въпроси Връзки Контакти
Goods.bg
© 2009 goods.bg       WebDesignBG